Τίτλος Project : Η Τοπιογραφία της Μνήμης 

Πάνω από τον κεράτιο κόλπο της Ελευσίνας, αιωρούνται τα

φαντάσματα των καραβιών, τα εργοστάσια του Τιτάνα και Κρόνου, οι φορτωμένες νταλίκες της εθνικής οδού, η άνοιξη και η απελπισία της Δήμητρας με την Περσεφόνη, οι μουσικές του Μάνου και των Dead can Dance, ο λαβύρινθος των τελετών μυστηρίου και οι βάρδιες των ναυπηγίων, τα βαρέα ένσημα, τα νεκρικά πορτέτα των μικρασιατών εργατών.

Η Ελευσίνα υπήρξε θύμα της άναρχης βιομηχανικής εξέλιξης και

παράλογης εκμετάλλευσης του φυσικού χώρου. Μία βίαιη επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στην αρμονική ανάπτυξη της φύσης, που είχε σαν συνέπεια την υπονόμευση του φυσικού τοπίου, του βιοτικού επιπέδου και της πνευματικής δράσης που συνόδευε την περιοχή χιλιάδες χρόνια. Ο μύθος της Περσεφόνης μετέφερε με έναν τρόπο την τελετουργία της φύσης, το μέτρο, τον ρυθμό, την κλίμακα των αξιών που διέπουν την σχέση του ανθρώπου με την φύση. Έτσι λοιπόν διερράγη μια ιερή σχέση με συνεπακόλουθα την δυσαρμονία και την πνευματική έκπτωση.

Γνωρίζοντας με οδυνηρό τρόπο την απώλεια αυτή, η κατεύθυνση της δράσης αυτού του project, είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό στην ανάγκη μιας περιβαλλοντικής αφύπνισης, διερεύνησης

οικολογικών ζητημάτων, συνειδητοποίηση μιας νέας οπτικής που να φέρνει στο επίκεντρο την πολύτιμη αξία των φυσικών πόρων και πηγών ζωής, υποδεικνύοντας τον παρεμβατικό και παραβατικό τρόπο, αλλά και των μηχανισμών εκείνων που διατηρούν την φυσική και πνευματική ανάπτυξη, διερευνώντας την φύση. Θεωρώντας ότι η ομαδική προσπάθεια αλλά και διάδραση με το κοινό είναι απαραίτητη, στόχος μας είναι ο μελλοντικός ορίζοντας αυτής της πόλης να είναι ανοιχτός στην δημιουργία, γνώση και ανάπτυξη πολιτισμού.

Αρκετές θυσίες στον βωμό ενός βιομηχανικού μινώταυρου. Αρκετή

υποκρισία μπροστά στη βιτρίνα του θείου μυστηρίου. Η επιθυμία

επανέρχεται στα βλέμματα των νέων ανθρώπων, ατενίζοντας τον

ορίζοντα του δικού τους πεπρωμένου.

 

Η Ελευσίνα φτιάχνει τις δικές της μελλοντικές αναμνήσεις.

Τόπος αφίξεως, παρουσία και αποκάλυψη. Μια πόλη που αποφασίζει το μέλλον της και βρίσκει το βήμα σ ́ένα χορό που μοιάζει πάλη με την Ευρώπη. 

Η Ελευσίνα, ένα παλίμψηστο.

(κείμενο εισηγητή υεπιμελητή: Βασίλη Γεροντάκου

 

 )